Carbon en schuim leggen

De carbon die wij vandaag in onze handen hebben gehad, wordt straks onze boot waarin wij varen. Dit idee voelt wat onwerkelijk, een paar carbonvezels met plastic (hars en schuim) die straks met onze bestuurder met meer dan 20 km/h door het water snijdt. Maar niets is minder waar, het eerste carbon heeft al de basis gevormd voor onze romp.

Carbon en schuim_1

(Carbon en schuim)

Bij het lamineren van carbon met epoxyhars komt net iets meer kijken dan bij het lamineren van glasvezel met polyesterhars. Bij het lamineren van carbon zijn namelijk meer stappen nodig in het proces, voor de optimale hechting en sterkte. Carbon wordt als eerst in de mal gelamineerd met epoxy, waarna er vervolgens het schuim in kan worden geplaatst. Het carbon dat hier weer boven opkomt, wordt in een later stadium geplaatst. Het is namelijk belangrijk dat deze lagen eerst goed hechten: ze moeten strak op elkaar worden gedrukt. Hiervoor heeft men de vacuüm zak het leven in geroepen: een grote plastic zak die over het carbon en het schuim kan worden gelegd en zo goed als leeg kan worden gepompt. Zodra deze zak is leeggepompt zorgt de atmosferische druk voor een krachtwerking op de lagen. Hetzelfde gebeurt wanneer je een boterhamzakje leegzuigt. De onderdruk in het zakje en de atmosferische druk buiten het zakje zorgen ervoor dat het zakje in elkaar wordt gedrukt.

Carbon en schuim_2

(Peelply)

Carbon en schuim_3

(Breather)

Maar alleen met deze materialen komen wij er niet. Zo is er nog de peelply en de breather die onder de vacuümzak worden gelegd. De peelply is een doek die op het schuim wordt gelegd, deze zorgt voor een ruwe afwerking van het schuim zodat de laatste carbon goed hecht. De breather is als het ware een dik luchtdoorlatend deken, het functioneert als lucht geleider. Op deze manier kan de pomp lucht uit elke uithoek van de romp wegzuigen.

Carbon en schuim_4

(Vacuümzak)

Zonder twijfel is te zeggen dat vandaag een goede dag was. Het is uitstekend gelukt om het carbon strak in de mal te leggen en hetzelfde gold voor het schuim. Binnen een aantal uren was het al tijd om de vacuümzak over de lagen heen te leggen. Nu staat de pomp nog steeds rustig te draaien om alles onder vacuüm te houden en hebben wij mooi de tijd om ons voor te bereiden voor morgen. Dan wordt het laatste carbon gelegd boven op het schuim.

Carbon en schuim_5

(Onder Vacuüm)

Reageren is niet mogelijk