Laatste laag carbon

Afgelopen week is de laatste laag carbon voor de romp gelegd en is het carbon gelamineerd voor het dek en de spanten. Het einde is inzicht voor de bouw van de romp!

Laatse laag carbon en dek

(Insmeren schuim van de romp)

Laatse laag carbon en dek_1

(Mat carbon leggen)

Het laatste carbon is geheel ingesmeerd met epoxyhars en zorgvuldig boven op het schuim gelegd. Vervolgens hebben wij alles afgedekt met de peelply, geperforeerd folie, breather en een vacuumzak. De geperforeerde folie hebben wij in de vorige fase van de bouw (carbon en schuim) niet gebruikt.  Deze folie is noodzakelijk voor op het carbon, omdat zonder deze folie de breather alle hars uit het carbon zal zuigen. Bij het carbon en het schuim was deze folie niet nodig omdat het schuim fungeerde als deze geperforeerde folie.

Laatse laag carbon en dek_4

(Geperforeerde folie verwijderen)

Laatse laag carbon en dek_3

(Eind resultaat met laag peelply)

Naast de romp is ook een plaat gemaakt voor het dek en de spanten. De plaat is één grote sandwich plaat van carbon, schuim en nogmaals carbon. Voor het maken van deze plaat geldt vrijwel hetzelfde recept als voor het maken van de romp. Het enige grote verschil tussen deze twee is de vorm. De dekmal bestaat uit een aantal houten platen aan elkaar geplakt met tape. Vanwege de eenvoudige vorm hebben wij de sandwich in één keer gelegd, waarna het geheel vervolgens vacuüm kon worden getrokken. De plaat is net iets groter gemaakt dan de afmetingen van het dek, hierdoor kunnen ook gelijk de spanten (schotten) uit deze plaat worden gehaald. Deze spanten worden later in de romp geplaatst en zorgen voor stevigheid in de romp.

Laatse laag carbon en dek_5

(Dekmal en carbon knippen)

Laatse laag carbon en dek_2

(Carbon leggen op het schuim voor het dek en de spanten)

Het resultaat na een nachtje vacuüm mag er zijn: zowel de romp als het dek is er erg strak uitgekomen. Alles gaat voorspoedig met de bouw van de romp.  Het grootste deel is nu gemaakt. Het bouwpakket moet nu nog in elkaar worden gezet en alle onderdelen moeten worden afgebakken.

Reageren is niet mogelijk