Ontwikkelen van eigen accu

Een zonneboot vaart op zonne-energie, dat is voor iedereen duidelijk. Alleen als de zon wegvalt moet onze boot blijven varen, vandaar dat elke zonneboot moet worden uitgerust met een accu. Zo kan de energie van de zon ook worden opgeslagen.

Binnen ons zonnebootteam ontwikkelt Ruurd een eigen accusysteem. Het begon allemaal bij een oude laptopaccu en een filmpje over een elektrische VW-bus. Met de Lithium-ion cellen uit een oude laptop kon men een accu realiseren voor in de VW-bus. Ruurd dacht: als zij dit kunnen, dan kan ik dat ook. Vanaf dat moment kwam de loods steeds voller te liggen met accucellen.

Accu_2

(Het uitzoeken van cellen op capaciteit)

Het complete accusysteem bestaat uit meer dan een aantal cellen die aan elkaar vast zijn gepuntlast. De accu moet geregeld worden met een ‘Battery Management System’. Naast het accusysteem wordt er ook nagedacht over dataverwerking. De positie van de boot, de status van de accu, van de motor en de zonnepanelen is straks in één oogopslag te zien op een scherm bij de stuurman. De informatie kan na de race worden teruggelezen doordat het systeem alles opslaat op een SD-kaart.

Accu_1

(Bezig met het ‘Battery Management System’)

Het accu pakket bestaat uit betrouwbare li-on cellen en alles wordt gemonitord door een Arduino (Microcontroller). Alles is gebouwd met het oog op veiligheid, betrouwbaarheid en efficiëntie. Mede door deze accu denken wij zeker de race te kunnen winnen.

Accu_44

(Het uiteindelijke accupakket)

Het bouwen van een accu- en datasysteem is erg leerzaam. Ruurd hoopt ieder jaar de systemen verder te ontwikkelen zodat we steeds efficiënter en sneller kunnen varen. Hij bouwt het pakket onder het motto: “Als ik het kan dromen, kan ik het ook bouwen”. Met deze visie zetten wij de stichting voort, alles is mogelijk met een inzet van 100%!

Reageren is niet mogelijk