Over de boot

Wij willen de beste zonneboot ter wereld bouwen

Omdat we steeds beter willen kunnen we eigenlijk niks meer inkopen. Vaak komen we er nu op uit dat als we het beter willen dat we het zelf moeten doen. Gewicht besparen en rendementswinst, daar gaat het uiteindelijk om.

 

3x

Wereld kampioen

 

3x

Nederlands kampioen

 

1460 wp 

6m^2 zonnedek

 

91 kg

Gewicht zonneboot

Technische specificaties

Aandrijving

Door het gebruik van een contra-roterende schroef en een trekschroef in plaats van een duwschroef kunnen wij van de 100% energie die in de aandrijving gaat ongeveer 65% omzetten in voortstuwing. Ter vergelijking: een conventionele buitenboord elektische motor zit rond de 50%. Daarnaast is onze aandrijving ontworpen voor hoge snelheden en hebben wij een bijzonder lage weerstand omdat de motor zelf niet onder water zit. Zo kunnen wij verder en sneller varen met minder energie.

 

ZONNECELLEN

Van de 100% energie die de zon geeft kunnen we met de zonnecellen op onze boot 24.3% omzetten in elektrische energie. Ter vergelijking: de zonnepanelen op je dak zitten ongeveer rond de 20%. Wij hebben 6 vierkante meter zonnecellen en ze wegen 6 kilogram. Ter vergelijking: 6 vierkante meter gewone zonnecellen wegen ongeveer 100 kilogram. 

DRAAGVLEUGELS

Zonder draagvleugels konden wij 36 kilometer per uur varen. Met draagvleugels kunnen wij maximaal 53 kilometer per uur varen. 

TELEMETRIE

Alle gegevens van de systemen aan boord verzamelen wij, verzenden wij met 4G naar onze server en daar analyseren wij de prestaties van de boot. Wij baseren onze race strategie op deze gegevens. 

MPPT’s

De MPPTs zoeken continu het maximale vermogen punt van de zonnecellen. Wij zitten op een piekefficiëntie van 99%. De MPPT’s zitten bij jou thuis in de omvormer en de omvormer zit qua efficiëntie meestal rond de 87%. 

ACCU

Bij solar racing zijn er regels over de capaciteit van de accu. De accu mag maximaal 1,5 kWh capaciteit hebben. Wij zijn op dit moment bezig met de ontwikkeling van ons eigen accusysteem. 

Romp

De boot weegt vaarklaar 91 kilogram. We hebben de boot zelf gebouwd met een mal die we geïmporteerd hebben uit Finland. We zijn op dit moment bezig met het ontwerp van een nieuwe mal voor de bouw van een nieuwe romp. 

Kom bij ons kijken

Nederlands kampioenschap

Mei 2023

Wereldkampioenschap, Monaco

Juli 2023

Contactgegevens

Telefoon

Ruurd van Buiten

+31 (0) 630 525 282

Mail

info@sunflare.nl

Adres

De gaffel 19, 9206 AV
Drachten, Nederland