Over de boot

Wij willen de beste zonneboot ter wereld bouwen

Omdat we steeds beter willen kunnen we eigenlijk niks meer inkopen. Vaak komen we er nu op uit dat als we het beter willen dat we het zelf moeten doen. Gewicht besparen en rendementswinst, daar gaat het uiteindelijk om.

 

5x

Wereld kampioen

 

4x

Nederlands kampioen

 

1460 wp 

6m^2 zonnedek

 

91 kg

Gewicht zonneboot

Technische specificaties

Aandrijving

Door het gebruik van een contra-roterende schroef en een trekschroef in plaats van een duwschroef kunnen wij van de 100% energie die in de aandrijving gaat ongeveer 80% omzetten in voortstuwing. Ter vergelijking: een conventionele buitenboord elektische motor zit rond de 50%. Daarnaast is onze aandrijving ontworpen voor hoge snelheden en hebben wij een bijzonder lage weerstand omdat de motor zelf niet onder water zit. Zo kunnen wij verder en sneller varen met minder energie.

 

ZONNECELLEN

Van de 100% energie die de zon geeft kunnen we met de zonnecellen op onze boot 24.3% omzetten in elektrische energie. Ter vergelijking: de zonnepanelen op je dak zitten ongeveer rond de 20%. Wij hebben 6 vierkante meter zonnecellen en ze wegen 6 kilogram. Ter vergelijking: 6 vierkante meter gewone zonnecellen wegen ongeveer 100 kilogram. 

DRAAGVLEUGELS

Zonder draagvleugels konden wij 36 kilometer per uur varen. Met draagvleugels kunnen wij maximaal 53 kilometer per uur varen. 

TELEMETRIE

Alle gegevens van de systemen aan boord verzamelen en verzenden wij met 4G naar de server en daar analyseren wij de prestaties van de boot. Wij baseren onze race strategie op deze gegevens. 

MPPT’s

De Maximum Power Point Trackers (MPPT’s) zoeken continu het maximale vermogenpunt van de zonnecellen. Wij zitten op een piekefficiëntie van 99%. De MPPT’s in een gemiddelde omvormer van een woonhuis zit qua efficiëntie meestal rond de 87%. 

ACCU

Bij solar racing zijn er regels over de capaciteit van de accu. De accu mag maximaal 1,5 kWh capaciteit hebben. Wij zijn in 2024 bezig met de ontwikkeling van een eigen Lithium-Ion race-accu. 

Romp

De boot weegt vaarklaar 91 kilogram. We hebben de boot zelf gebouwd met een mal die we geïmporteerd hebben uit Finland. We zijn in 2023 gestart met het ontwerp van een nieuwe mal voor de bouw van een nieuwe romp, waar we in 2024 een nieuwe romp uit zullen produceren. 

Kom bij ons kijken

Nederlands kampioenschap, Akkrum

10-11 mei 2024

Zonnebootrace terneuzen

7-9 juni 2024

Wereldkampioenschap, Monaco

3-6 juli 2024

Balaton Solar Boat Challenge, Hongarije

23-25 augustus 2024

Contactgegevens

Telefoon

Ruurd van Buiten

+31 (0) 630 525 282

Mail

info@sunflare.nl

Adres

De Gaffel 19, 9206 AV
Drachten, Nederland