Bron: LC.nl
De leden van team Sunflare Solar uit Drachten willen in Monaco voor de zesde keer wereldkampioen zonneboot-racen worden. Electrotechnicus Kees Zwaan (81) is de mentor en aanjager.
U bent 81 jaar en zeer betrokken bij het team. Wat drijft u?
,,Ik ben geboren in een Jappenkamp op Sumatra. Mijn ouders keerden in 1946 beschadigd terug naar Nederland. Een paar jaar later werd mijn vader predikant in Makkum. Daar ben ik opgegroeid.”
,,We hadden niet veel te makken thuis. Ik leerde inventief te zijn, om dingen te maken van spullen die er al waren. Steeds vroeg ik me af: wat heb ik al en wat kan ik ermee? Zo maakte ik toen al een soort van elektrische fiets, maar ook lampjes en windmolentjes. Dat was de basis voor hoe ik denk.”
,,Mijn vader was zendeling in Nederlands-Indië. Ik ben ook een soort zendeling en verspreid het woord van de duurzaamheid. Dat is mijn evangelie. Ik vind dat we de wereld voor ons nageslacht goed moeten achterlaten, dat je moet zoeken naar energiemogelijkheden die de aarde niet uitputten.”
En dat doet u met een boot die racet op energie van zonnepanelen ?
,,Ons team is in 2014 begonnen. De Friese Poort (nu Firda, red.) vroeg me toen te helpen bij het ontwikkelen van een zonneboot. Dat heb ik gedaan. Toen de jongens met wie ik werkte van school gingen en in Groningen mechatronica gingen studeren, zijn we een stichting begonnen. Dat werd Sunflare.”
,,Een mal voor een boot haalden we uit Finland. De boot zelf maakten we van carbon. In het begin er heel veel mis. Maar we zijn alleen maar beter geworden. We halen een topsnelheid van 53 kilometer per uur”
,,In 2016 won ik de Wubbo Ockels-prijs voor mijn inzet bij het vinden van duurzame, innovatieve oplossingen. Met die prijs ben ik naar het bedrijf Veolia gegaan, een ‘verduurzamer’ van ondernemingen. Veolia werd onze hoofdsponsor. Daardoor hadden we poen en hebben we enorme stappen kunnen zetten. In november bestaan we al tien jaar.”
,,We maken onze eigen accu’s, omvormers en zonnepanelen. We zijn bezig met een nieuwe 3D-geprinte boot. Daarmee doen we in Monaco nog niet mee, maar die is in potentie weer beter dan wat we nu al hebben.”
,,Door de schijnwerpers die op het WK staan, kunnen we wel laten zien wat er met duurzame energie en bestaande materialen mogelijk is. We willen grenzen verleggen. Dat is onze missie. In die zin zouden we prima bij het Innovatiecluster Drachten passen, een samenwerkingsverband van hightechbedrijven.”
Uw team gaat op de Middellandse Zee voor de zesde wereldtitel en won in mei in Akkrum voor de vijfde maal het Nederlands kampioenschap. Wat is, los van het vinden van slimme oplossingen en techniek, het geheim?
,,We zijn allemaal ‘goed gek’, heel bevlogen. We vormen een hecht team van zeven mensen. Projectleider Ruurd van Buiten, stuurman Gerlof Werkman en ik zijn mannen van het eerste uur. Voor ons allemaal geldt dat we elkaars valkuilen en kwaliteiten kennen. We kunnen elkaar ook dag en nacht bellen. Dat maakt ons ontzettend sterk.”
,,Ik ben jarenlang leidinggevende geweest bij het ministerie van Landbouw. Ik weet hoe je een optimaal team samenstelt. Bij ons staan de neuzen dezelfde kant op.”
,,Maandagavond was er een probleem met de accu in Monaco. Iedereen reageert meteen. De storing is inmiddels opgelost, we zijn klaar voor de wedstrijden op donderdag, vrijdag en zaterdag. Ik ben zelf overigens achtergebleven in Drachten. De auto zat vol. En bovendien is het een heel eind rijden.”
Er zijn 13 WK-deelnemers. Wat is het verschil tussen uw team en de andere twaalf?
,,De andere deelnemers komen van universiteiten en hogescholen, waaronder drie Nederlandse. Wij zijn een privaat team dat alles zelf heeft moeten regelen: van financiering tot een loods om in te werken. Ik weet nog dat we in Lelystad in 2017 voor het eerst alle races wonnen. De haantjes van de TU in Delft waren daar niet blij mee en dienden protest in omdat wij te veel panelen zouden hebben. Dat was natuurlijk niet zo. Een lekker gevoel gaf dat.”
Gaat u nog lang door als mentor van de Drachtster zonneboot?
,,Zolang ik er lol in heb wel. Ik ben bijna 82 en ben van plan 120 te worden. Dat meen ik. Wie houdt me tegen? Je moet doelen stellen in het leven, uitdagingen aangaan. Ik leef gezond, ben altijd positief, heb veel sociale contacten en maak gebruik van de dingen die op mijn pad komen. Alle voorwaarden om heel oud te worden zijn er. Dus heb ik tijd om me nog lang met Sunflare bezig te houden.”