Bron: LC.nl

Ze maken de zonneboot steeds lichter, vlugger en efficiënter: al tien jaar lang is het Sunflare Solarteam uit Drachten bezig om hun boot sneller te laten varen op zonne-energie. En met succes. Ze zijn ondertussen vijf keer wereldkampioen en vijf keer Nederlands kampioen geworden. „We zijn als team altijd bezig met wat er nog beter kan”, aldus teamleider Ruurd van Buiten. 

De groep techneuten werkt op de grens van wat technisch mogelijk is. En dat maakt het ook zo leuk, vindt Ruurd, die samen met Kees Zwaan, Gerlof Werkman, Sybren Bos, Erik Rademaker en Hylke Veenstra werkt aan het maken van de snelste zonneboot ter wereld. „In de wedstrijden en op het gebied van technische vernieuwing strijden we eigenlijk tegen onszelf.” 

Ruurd geeft toe dat je als teamlid wel een beetje ‘gek’ moet zijn van techniek. „Ieder teamlid heeft zijn eigen expertise, zoals elektra, mechanica, het besturen van de boot, data-verwerking, planning, strategie of marketing. We hebben allemaal een baan en steken daarnaast veel tijd in de boot”, legt hij uit. 

Loods 

Ze komen iedere woensdagavond en in de weekenden bij elkaar in de loods aan De Gaffel in Drachten. Het is de plek waar ze kunnen vergaderen, kunnen werken aan de bouw en het verbeteren van de zonneboot en zich kunnen voorbereiden op de wedstrijden. „En na afloop van een wedstrijd zetten we met z’n allen op een rijtje wat er goed en minder goed ging. Wat kan er beter? Want we willen met z’n allen altijd verder vooruit.” 

Het team is ondertussen begonnen met de bouw van een nieuwe boot, die aanzienlijk lichter en beter gestroomlijnd is dan de huidige zonneboot. „De huidige boot weegt 40 kilo en de nieuwe zal ongeveer 25 kilo worden. Ook de batterij van de nieuwe boot is maar 7 kilo en dat is 5 kilo lichter dan de vorige.” 

Met de hulp van diverse sponsoren verleggen ze de grenzen van de duurzame technologie. In de wedstrijden kunnen ze laten zien dat hun innovaties ook daadwerkelijk werken. „We zijn nu op het punt dat er qua kwaliteit en efficiëntie niets meer te koop is. We maken heel veel zelf. Het enige wat we nog inkopen zijn de motor en de aansturing. De rest bouwen of verbouwen we zelf, zoals de zonnepanelen, de aandrijving, de draagvleugels van carbon, de accu en andere componenten.” 

Hun doel is het combineren van watersport met techniek en duurzaamheid. „We willen laten zien wat er mogelijk is, maar willen ook de jeugd enthousiasmeren voor techniek. Bedrijven – waaronder onze sponsors – hebben steeds meer moeite met het vinden van technici. We hebben ook een Young solarteam, die hier in de loods zit.” 

Begin 

Tien jaar geleden begonnen ze als student met het bouwen van een zonneboot. Ruurd, Gerlof en Kees waren er vanaf het begin bij betrokken. Uiteindelijk werd de Stichting Sunflare Solarteam opgericht. „We zijn begonnen met niks. We hadden geen ruimte, geen geld en geen boot. We moesten alles opnieuw opzetten en zoeken naar sponsors.” 

Tien jaar later hebben ze zich meer dan bewezen en laten zien wat er met duurzame techniek en zonne-energie mogelijk is. „We hopen met de nieuwe zonneboot nog weer sneller te varen in 2025.”